GLRxtraDoor de jaren heen heb ik al heel wat kennis gedeeld, met jongeren, klanten en nu ook met startende ondernemers die via GLRXtra het vak ondernemen leren. De leerlingen krijgen in één jaar de theoretische informatie, begeleiding van een coach op school en lopen ze stage in hun eigen onderneming waarbij de praktijkbegeleiders dienen als hun stagebegeleiders. Ik ben zo’n praktijkbegeleider en mocht drie enthousiaste jonge vrouwen onder mijn hoede nemen.

Deze week hadden we een meeting met alle praktijkbegeleiders om de voortgang te bespreken, eventuele problemen en obstakels. Hoe motiveer je iemand die het even niet meer ziet zitten? Hoe leg je uit dat ondernemen een marathon is en geen snelle sprint naar rijkdom. Ondernemen is een manier van leven die je moet omarmen. Er zijn dagen dat het voelt alsof je op de hoogste top zit maar er zijn ook dagen dat je in het diepste dal duikelt. De kunst is om het gemiddelde er van te zien. Vier je overwinningen en omarm de mindere momenten als leermomentje, niet als falen. Maar vooral, blijf doorgaan. Blijf je doel voor ogen houden. Het maakt niet uit hoe langzaam je gaat, zolang je maar in beweging blijft. Want zonder dat je het door hebt, sta je ineens bijna voor je 20jarige jubileum (volgens jaar). Een feit wat in mijn geval werkelijk niemand verwacht had.

Na de meeting duik ik nog even de stad in. Ik vier mijn overwinningen met een ijsje van een euro in het warme lentezonnetje, gewoon omdat het kan. Als ik dan op de trappen van het beursplein over mijn schouder omhoog kijk, herinner ik me ineens weer hoe ik daar als meisje op de hoogste verdieping binnenkwam als de techgirl die alles zou weten. Fake it till you make it, zeggen ze weleens. Ineens ben ik rete-trots op dat meisje wat zich daarboven in het WTC zo kranig staande heeft gehouden.

Ik heb het destijds met vallen en opstaan gered. Ik weet zeker dat mijn studenten het ook op die manier gaan redden!

Skip to content